«Майя та її мами» Лариси Денисенко: перша в Україні дитяча книга про різні родини

  1. Главная
  2. Архив
  3. Жизнь
  4. «Майя та її мами» Лариси Денисенко: перша в Україні дитяча книга про різні родини
06:15, 14.03.17
Соцпортал

«Видавництво» презентує дитячу книжку про толерантність «Майя та її мами». Дебютувало видавництво перекладом феміністичної книжки для підлітків «Бути мною».

“Друга книга присвячена непроговореній в українській дитячій літературі темі розмаїття сучасних родин, дискримінації та прийняття різних сімей у нашому суспільстві. Книга розрахована на дітей молодшого шкільного віку”, - коментує відповідальна за випуск Ліля Омельяненко.

«Майя та її мами» - спільна робота письменниці та правозахисниці Лариси Денисенко й ілюстраторки Маші Фої. Ініціаторка Ліза Кузьменко зазначає:

«Ця книга виникла на низовий запит від ЛГБТ-спільноти в Україні та спрямована підвищити чутливість до розмаїття в українських сім'ях з дітьми. Майя – це реальна українська дівчинка, яка скоро піде до школи, і якій може бути важко інтегруватися в наше суспільство, бо в неї дві мами. Таких, як Майя, в Україні дуже багато…»

Це – історія одного класу, у якому вчиться дівчинка Майя. У кожного з однокласників – своя особлива й до певної міри не схожа на будь-яку іншу родина. Діти з різних сімей вчаться пліч-о-пліч, і кожна дитина має рости у любові та безпеці, не зважаючи на те, хто її батьки і скільки їх.

“Родини можуть бути різними, та вони вже є різними, дехто маркує родини як нетрадиційні, неповні, реструктуровані. Як і маркує діток: сирота, безбатченко, дитина по скайпу, штучник чи штучниця. Я намагаюся донести ідею про те, що дитині потрібна родина, де її люблять, де вона почувається захищеною, і неважливо, як і ким все це маркується”, - наголошує письменниця Лариса Денисенко.
“Я не хочу, щоб в суспільстві говорили про правильність або неправильність родин, я за те, щоб позитивно сприймалася різність, і щоб, насамперед, дітям, було добре та безпечно і в нашій країні, й у своїй родині”.

Видання стало можливим за підтримки Фонду імені Гайнріха Бьолля в Україні. Більша частина накладу доступна для безкоштовного отримання бібліотекам, читальням, громадським організаціям і навіть багатодітним родинам. Координаторка проекту від Фонду Анна Довгопол:

“Нам було важливо підтримати вихід цієї книжки, бо дітям потрібно розказувати з дитинства, що сім’я - це там, де люблять, і ці сім’ї можуть бути дуже різними. Тоді діти, коли виростуть, зможуть вільно будувати власні люблячі сім’ї і прийматимуть різноманіття інших сімей та стосунків”.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости