​Ставлення українців до вікової дискримінації на ринку праці

  1. Главная
  2. Архив
  3. Социалка
  4. ​Ставлення українців до вікової дискримінації на ринку праці
12:37, 23.02.17
hh.ua

Під час вибору роботи пошукач очікує, що його будуть оцінювати виключно за професійними і діловими якостями. Але, водночас, понад 80% опитаних зазначають, що зіштовхувалися з випадками, коли одним із ключових критеріїв прийому на роботу був вік. Як ставляться українці до дискримінації за віком, яка заборонена законодавством, дізнавався Міжнародний кадровий портал hh.ua.

Кожен другий «білий комірець» стверджує, що знає випадки, коли близькі або знайомі не могли працевлаштуватися через невідповідність свого віку вакантній посаді. В основному це стосується людей передпенсійного віку. Кожен двадцятий респондент зазначив, що зустрічає вікову дискримінацію серед знайомих старшого віку, які вже після виходу на пенсію не проти попрацювати. Водночас, кожен п’ятий респондент стверджує, що його знайомі, які щойно закінчили ВНЗ, не можуть влаштуватися на роботу через брак досвіду.

Традиційно вважають, що частіше питання вікової дискримінації стосується людей старшого віку. Але дані проведеного опитування свідчать про те, що проблема пошуку роботи є не менш значущою і для молоді. Як правило, молоді спеціалісти зіштовхуються з тим, коли роботодавець хоче знайти молодого, але досвідченого співробітника, який непогано знається на останніх новинках технологічного процесу і добре розбирається у суміжних сферах діяльності. Диплом не головне: що треба, щоб знайти роботу?

Кожен другий респондент негативно ставиться до існування вікової дискримінації. Українці підкреслюють, що ключовим показником прийому співробітника на роботу повинна бути оцінка рівня кваліфікацій пошукача. Також третина респондентів негативно ставляться до дискримінації, тому що вважають, що це прояв соціальної нерівності й утискання прав громадян України. Лише 2% ставляться до проявів дискримінації за віком на ринку праці позитивно і вважають, що таким чином компанія формує згуртований колектив однодумців.

Враховуючи дані, які були отримані в результаті опитування, можна зробити висновок про те, що українці не підтримують дискримінацію і порушення прав людини, а вікову дискримінацію засуджують як один із видів соціальної дискримінації.

Дані були отримані в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua в січні 2017 року. В опитуванні взяли участь 805 респондентів із різних регіонів України.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости