Скасування віз для України на практиці: умови

Скасування віз для України на практиці: умови

Єврокомісія рекомендує скасувати візи для громадян України. Які документи потрібні для в’їзду в ЄС?

У п’ятницю, 18 грудня, Єврокомісія подала звіти про виконання Україною умов для скасування візового режиму. Брюссель позитивно оцінив вжиті країною заходи та рекомендував введення безвізового режиму. Якщо пропозиція Єврокомісії не наразиться на протидію з боку членів союзу, то ймовірно візовий режим з Україною буде скасований влітку чи восени 2016 року. Режим цей хоча й безвізовий, проте має певні умови.

Подорожі

Візи громадянам України та Грузії не знадобляться для подорожей у всі країни ЄС, за винятком Великобританії та Ірландії. Безвізовий режим поширюється також на Ісландію, Ліхтенштейн, Норвегію та Швейцарію, які не входять до Євросоюзу.

Першою вимогою для цього є наявність біометричного паспорта. Громадянам України важливо пам’ятати і про те, що вони не зможуть перебувати на території держав Шенгенської зони загалом понад 90 днів протягом півроку. Порушення цього правила може призвести до внесення в Шенгенську інформаційну систему SIS та заборони на в’їзд до ЄС.

Робота й навчання

Безвізовий режим не надає права на працевлаштування у країнах ЄС — для цього потрібно окремо отримати дозвіл на роботу. Більше того, для працевлаштування у більшості країн ЄС громадяни України все одно потребуватимуть візу, навіть якщо вони матимуть намір працювати не більше трьох місяців.

Що стосується навчання, то якщо йдеться про короткострокові курси до 90 днів, то можна не оформляти візи та спеціальні дозволи. Однак, якщо строк навчання перевищує три місяці, то певні документи вимагатимуться. У цьому випадку краще звернутись до посольства чи консульства тієї держави, де проходитиме навчання, оскільки в різних країнах відповідні правила варіюються.

Документи

Перетинаючи кордон Шенгенської зони, громадянам України треба мати при собі практично всі ті документи, які зазвичай вимагаються для отримання візи. Біометричного паспорта може й вистачити, однак співробітник імміграційної служби може попросити підтвердити мету та умови подорожі, довести наявність достатньої кількості коштів для перебування на території ЄС та повернення додому. Зокрема, для того, щоб довести платоспроможність, треба пред’явити дорожні чеки, підтвердження бронювання житла, готівкову валюту і навіть наявність коштів на кредитній картці. Обсяг необхідних коштів напряму залежить від тривалості подорожі та вибору країни чи країн подорожі.

У випадку відвідання родичів чи знайомих треба мати при собі запрошення та інформацію про особу, яка запрошує, — її адресу та телефон. Відповідно, якщо метою є участь у діловій чи науковій конференції, бажано мати при собі запрошення на неї. А якщо громадянин їде на навчання, то — підтвердження про зарахування у навчальний заклад. Поліс медичного страхування не є обов’язковим, однак, наприклад, консульства країн ЄС у Молдові рекомендують молдаванам її оформити. Те саме стосується й зворотного квитка.

Безумовно, громадянам України доведеться брати з собою чимало документів, однак звертатись за візами у консульства, платити за них та чекати на оформлення не потребуватиметься.

За матеріалами DW.

Читайте також: Це перемога, але це не кінець візового бар’єру — Клімкін



загрузка...

Читайте також

Коментарі